továbbAjánlat-angolulAz ajánlat szótár szerinti jelentései között az alábbi szavakat találjuk: offer, proposal, quotation, bid és tender. Itt is elmondhatjuk, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy közülük melyik szerepel egy jogi dokumentumban.

Jogi kontextusban az offer a legkézenfekvőbb terminus. Az offer - mint ajánlat - úgy érthető meg, ha szembeállítjuk az ajánlat elfogadásával, amely angolul az „acceptance”. Az offer és az acceptance együtt tulajdonképpen egy szerződést képez, hiszen a szerződés az ajánlat elfogadásával jön létre. Az offer és az acceptance tulajdonképpen kéz a kézben jár, egymás nélkül értelmezhethetetlenek.

Ez mélyen gyökerezik minden jogrendszerben, kiegészülve speciális rendelkezésekkel. Az angolszász jogrendszerben például a kettősség kiegészül az ellenszolgáltatás fogalmával, és az offer, acceptance és a consideration hármassága képezi az szerződések alapját.

A tender és a bid egyazon fogalmat takar, amely egy ajánlattételi eljárásban adott ajánlatot jelent. A bid ill a tender nem lehet egy spontán ajánlattétel tárgya, csak egy részvételi felhívás keretében szoktak benyújtani „tender” ajánlatot.

Ezzel szemben a proposal egy spontán kezdeményezésre készült ajánlat, nem kötött semmilyen eljáráshoz. Ha már formális keretek között adunk ajánlatot, akkor ez a bid/tender lesz, ha beszerzési eljárásról van szó, vagy például „motion”, ha társasági jogi indítványról van szó, de lehet egy recommendation, ha valami hétköznapi téma képezi az ajánlat tárgyát.

A quotation is behatárolt jelentéstartománnyal bír, az ajánlat pénzügyi vonatkozását takarja, azaz árajánlatot jelent.


Blog főoldalra


A jelentkezési lap kifejezetten a fenti szolgáltatásra történő jelentkezéshez szükséges információkat tartalmazza és kizárólag arra szolgál, hogy munkatársunk szükség esetén felvegye Önnel vagy az Ön által meghatározott személlyel a kapcsolatot illetőleg, hogy meggyőződhessünk arról, hogy a jelentkező valóban létező személy. Az itt megadott információkat szigorúan bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk át. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-72639/2014 Adatvédelmi nyilatkozat