továbbBelvíz angolulA belvíz angolul lehet waterlogging vagy "stagnating water.

Először nézzük meg a belvíz fogalmát: főként esővízből és hóléből, ill. felszínre emelkedő talajvízből, továbbá az árvédelmi töltések alatt átszivárgó vízből származó felszíni víz. A belvízzel elöntött területeken elpusztul a vetés v. megkésik a talaj művelése. A veszélyeztetett területeken bizonytalan a termelés, csökken a terméseredmény.

Nézzük, hogy a szakirodalom milyen kifejezéseket használ:

waterlogging: Amikor a föld oly mértékben telített lesz vízzel, ami már akadályozza a szokásos mezőgazdasági tevékenységes. Ez a belvíz jelenségét legjobban leíró kifejezés.

stagnating water: A „stagnating water” szó szerint pangó víz, ami szintén teljesen egyezik azzal, amit a belvíz csinál: pang, A káros belvíz csatornahálózattal vezethető le, gyakorlatilag le kell szivattyúzni a földekről. Stagnating water akkor lesz a belvízből, ha nem szívják le és -szakszóval - eutrofizálódik.

„inland excess water”: A magyar vízügyesek leggyakrabban ezt a kifejezést használják, de a Kárpát medencén kívül ez a kifejezés nem igazán ismert, úgy néz ki, azonban az angolszász mérlegére téve nem pontos, hiszen ez is a tengervízzel való szembeállítást hangsúlyozza.

inland inundation: Ezt használják a nemzetközi szakirodalomban is, azonban az „inundation” kifejezetten árvízhez kapcsolódik, nem kötődik a túlzott mértékű csapadékhoz, maximum közvetetten, áradás révén, tehát nem a magyar Alföld jellegzetes jelenségének írja le.

inland water. Az „inland water” kifejezés a az a belvízi hajózással kapcsolatos, tehát nem tengeri vizeket jelenti (tavat, folyót, stb.), ezért önmagában megtévesztő. Belvíznek azonban csak azt nevezzük, ami mezőgazdasági területen rekedt csapadékvízből vagy talajvízből származik, hajózásra fogalmilag alkalmatlan.

Még egy gondolat: amikor egy kifejezés által takart fogalomról pontos képet szeretnénk kapni, érdemes körbe nézni a google képtalálatok között, és meggyőződni arról, hogy a találatra látható képek vajon a keresett fogalmat jelenítik meg vizuálisan, avagy sem.


Blog főoldalra


A jelentkezési lap kifejezetten a fenti szolgáltatásra történő jelentkezéshez szükséges információkat tartalmazza és kizárólag arra szolgál, hogy munkatársunk szükség esetén felvegye Önnel vagy az Ön által meghatározott személlyel a kapcsolatot illetőleg, hogy meggyőződhessünk arról, hogy a jelentkező valóban létező személy. Az itt megadott információkat szigorúan bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk át. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-72639/2014 Adatvédelmi nyilatkozat