továbbBizalmi vagyonkezelés terminológiájaA 2013-as Polgári Törvénykönyv bevezette a bizalmi vagyonkezelési jogintézményét a magyar jogrendszerbe. Az angolszász világban a „trust” régóta ismert és használt konstrukció. Magyarországon a jogrendszerbe történő bevezetés előtt is próbáltak olyan konstrukciót kialakítani, amely ennek a jegyeit hordozza magán, de most már nevesítve és jogszabályban lefektetve is létezik ez az intézmény. Nézzük meg a legfontosabb fogalmakat és angol megfelelőjüket.

A „trust” bizalmi vagyonkezelést jelent, ami a római jogból is ismert ún. fiduciárius jogügylet. Bizalmi vagyonkezelés szerződéssel létesíthető, amely az ún. „Trust Document”, magyarul bizalmi vagyonkezelési szerződés, amelynek keretében a vagyonrendelő (trustor vagy settlor) a teljes vagyonának, akár a vagyona meghatározott részének tulajdonjogát a vagyonkezelő (trustee) tulajdonába adja, a vagyonkezelő pedig saját nevében a kedvezményezett (beneficiary) javára kezeli (holds in trust). A bizalmi vagyonkezelő jogi felelőssége fiduciárius jellegű (fiduciary duty), teljes körű felelősséget jelent a kezelt vagyon (trust property) vonatkozásában.

Fontos figyelni arra, hogy a bizalmi vagyonkezelési szerződés egyes államokban Trust Deed néven ismert, de ezzel a fogalommal vigyázni kell, mert az Egyesült Államokban ingatlanügyletek kapcsán használják teljesen más célra. A félreértést úgy lehet kiküszöbölni, ha utánanézünk az adott állam vonatkozó szabályozásának.

A bizalmi vagyonkezeléssel kapcsolatos legfontosabb fogalmak:A bizalmi vagyonkezelés kapcsán használt ige és főnév kollokációk:
Blog főoldalra


A jelentkezési lap kifejezetten a fenti szolgáltatásra történő jelentkezéshez szükséges információkat tartalmazza és kizárólag arra szolgál, hogy munkatársunk szükség esetén felvegye Önnel vagy az Ön által meghatározott személlyel a kapcsolatot illetőleg, hogy meggyőződhessünk arról, hogy a jelentkező valóban létező személy. Az itt megadott információkat szigorúan bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk át. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-72639/2014 Adatvédelmi nyilatkozat