továbbegyeztetésAz egyeztetés egyike azoknak a szavaknak, amelyekkel minden jogász rendszeresen találkozik munkája során. Bár a magyar kifejezés sok kontextusban előfordul, angol dokumentumokban mégsem használható mindig ugyanaz a forma.

Lássuk milyen megfelelőket használhatunk kontextustól függően!1. A polgári peres eljárások


A polgári peres eljárások vonatkozásában az egyeztetés egy alternatív jogvita megoldás, amely során a felek bármely külső fél bevonása nélkül igyekeznek a vitás kérdést tisztázni.

Ez angolul a „negotiation”, amely nem keverendő össze az üzleti tárgyalásra használt azonos kifejezéssel, amely minden olyan szituációt magába foglal, amikor két fél bármilyen célból tárgyalásba bocsátkozik.2. Számszaki egyeztetés


Amikor két dokumentumot például számszakilag egyeztetünk, akkor a „reconciliation” fogalommal van dolgunk, mint pl. a számlaegyeztetés az „account reconciliation”.

3. Projekt vagy hatósági eljárás


Amikor egy projekt vagy hatósági eljárás során szakmai egyeztetésről beszélünk, akkor egyszerűen „consultation” a legalkalmasabb jogi fogalom.4. Építőipari kivitelezés


Egy építőipari kivitelezéssel kapcsolatos dokumentució során felmerül a közműegyeztetés. Vajon ez melyik kategióriába tartozik? Valószínüleg a fentiek közül egyikben sem, hanem az adott ügyben az érintettek közötti koordinációról van szó, így "coordination regarding public utility services" lesz a legpontosabb kifejezés.

Reméljük, segíthettünk a fogalmak tisztázásában és hozzájárulhattunk ahhoz, hogy legközelebb már a helyes megfelelőt használhassa!

Ha további kérdése lenne a témával kapcsolatban, tegye fel a hozzászólások szekcióban. Igyekszünk minél hamarabb válaszolni!
Blog főoldalra


A jelentkezési lap kifejezetten a fenti szolgáltatásra történő jelentkezéshez szükséges információkat tartalmazza és kizárólag arra szolgál, hogy munkatársunk szükség esetén felvegye Önnel vagy az Ön által meghatározott személlyel a kapcsolatot illetőleg, hogy meggyőződhessünk arról, hogy a jelentkező valóban létező személy. Az itt megadott információkat szigorúan bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk át. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-72639/2014 Adatvédelmi nyilatkozat