továbbelnök angolulNem tudok egyszerű választ adni arra, hogy mi lesz az elnök angolul. Egyrészt ezt a szót többféle kontextusban is használjuk (politikai, társasági ill. jogi), másrészt az egyes kontextuson belül is lehet a szónak többféle értelme.

Most szűkítsük le az elnök fogalmát a társasági jogi ill. vállalatirányítási kontextusra. Ki is az elnök egy társaság működésében?

A magyar jog szerint az elnök alapvetően az igazgatóság elnökét jelenti. Ez a személy nem más, mint a „chairman” (ha férfi), ill. „chairwoman” (na nőről van szó), vagy ha nem tudjuk hogy férfi vagy nő, akkor „chairperson”.

A chairman feladata a társaság irányítása, általában nem vesz részt a napi működés irányításában, kivéve természetesen, ha betölt más tisztséget vagy beosztást is, amelyben operatív management feladatköre is van. A magyar cégek esetében a gyakori, ilyenkor elnök-vezérigazgató szerepet tölt be a cég első számú vezetője. Ilyenkor az elnök tisztsége az irányításról szól, míg a vezérigazgatói szerep az operatív vezetésről szól.

Az angolszász társaságok köréből gyakran hallunk a „president” tisztségről. Minek az elnöke a „president”?

A president az adott társaság operatív vezetéséért felelős személy. A president pontos hatásköre függ az adott vállalatirányítási rendszertől és az adott cél szervezeti struktúrájától. A lényeg az, hogy a „president” mindig a napi működés kézben tartásáért felelős személyt jelenti.

Fontos, hogy a president nem csak gazdasági társaságok esetében használatos, hanem sokkal tágabb körben, szinte bármilyen szervezet (egyesület, klub, közösség, szakszervezet, stb.) első számú vezetőjét jelenti.


Blog főoldalra


A jelentkezési lap kifejezetten a fenti szolgáltatásra történő jelentkezéshez szükséges információkat tartalmazza és kizárólag arra szolgál, hogy munkatársunk szükség esetén felvegye Önnel vagy az Ön által meghatározott személlyel a kapcsolatot illetőleg, hogy meggyőződhessünk arról, hogy a jelentkező valóban létező személy. Az itt megadott információkat szigorúan bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk át. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-72639/2014 Adatvédelmi nyilatkozat