továbbAz equity szó többféle jelentéseAngolszász szerződésekben sokszor olvassuk az „equity” kifejezést, de nem biztos, hogy egy szótár vagy egy hirtelen megtalált netes link segít eligazodni a lényegét illetően.

A szótár több dolgot ad ki az equity jelentésére. Jelenti egyszer a saját tőkét, a méltányosságot és végül az angolszász jogrendszerhez tartozó „equity” jogot. Az első kettővel most nem foglalkozunk, nézzük az utolsót.

Az "equity" fogalmat itt nem tudjuk pontosan lefordítani magyarra. Valóban a méltányosságon alapszik - ami a szó eredeti jelentése- de ez egy külön jogérvényesítési mód, amely a common law mellett, annak túlzott sarkossága miatt jött létre.

A hagyományos common law szerint csak pénzkövetelésre irányuló kereset nyújtható be a bírósághoz. Mivel ez sok esetben nem volt elegendő, igazságos vagy célravezető, az ún. „chancellor’s court” igazságosságon és méltányosságon alapján kezdett el ítélnkezi. Ez lett később az ún. „equity”, amit equity jogként adnak vissza a jogtörténeti tankönyvek. Az "equity" később beintegrálódott az angolszász bíróságok ítélkezési gyakorlatába, de fogalmilag még mindig külön kezelik.

Itt az equity lényege tehát itt az, hogy az angolszász rendszerben a pénzkövetelésen kívül bármilyen más marasztalásra irányuló keresetet ez alapján lehet benyújtani.


Blog főoldalra


A jelentkezési lap kifejezetten a fenti szolgáltatásra történő jelentkezéshez szükséges információkat tartalmazza és kizárólag arra szolgál, hogy munkatársunk szükség esetén felvegye Önnel vagy az Ön által meghatározott személlyel a kapcsolatot illetőleg, hogy meggyőződhessünk arról, hogy a jelentkező valóban létező személy. Az itt megadott információkat szigorúan bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk át. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-72639/2014 Adatvédelmi nyilatkozat