továbbFedezet angolulNemrég egy ügyfelünk osztotta meg velünk az alábbi történetet.

Egy angol dokumentum szerkesztése során a fedezet fogalmát szerette volna angolul leírni, azonban, az angol megfelelő ismerete híján először kollégái, majd, a sikertelen próbálkozás után szótár segítségét igénybe véve.

Ezután meghökkenve tapasztalta, hogy az idegen anyanyelvű ügyfél egyáltalán nem érti, hogy miről szól a dokumentum. Hosszas huzavona után derült csak ki, hogy ügyfelünk a "hedge" szót használta a "collateral" helyett, ezzel teljesen összezavarva a gyanútlan másik felet.

Ugye, Ön nem szeretne hasonló hibába esni?

A tanulság: ismételten egy olyan szóval van dolgunk, amely nem tartozik a szótárból kikeresendő és beszúrandó szavak közé, mivel több teljesen más értelmű jelentése van.

Először nézzük meg, milyen kontextusban használatos a fedezet jogi és üzleti szövegekben. A fedezet egyrészt a hitelezés világában jelenti azt, hogy egy főkötelem (a hitel vagy más hitelviszonyt megtestesítő jogviszony) mögé az adós egy mellékkötelezettséget vállal (szerződést biztosító mellékkötelezettség). Ilyenkor a “collateral” fogalmával van dolgunk. Egy egy jogi fogalom. Amikor ez a fogalom egy adott helyzetben konkretizálódik vagy tárgyiasul (azaz dologi vagy személyi biztosítékról van szó), akkor a "security" (vagy guarantee) szavak jönnek képbe. A collateral és a security között az a különbség, hogy ha általános jogintézményről van szó, akkor a collateral-t használjuk, ha pedig konkrét biztosítéki elemet írunk le, akkor a security a helyes megoldás.

Példák:
• fedezetet biztosít – provide collateral
• fedezet értékelés - collateral valuation
• jelzáloggal való fedezet – secure by mortgage

Fontos még, hogy ne keverjuk ide a „securities” fogalmat, amely bizonyos típusú értékpapírokat takar.

Amikor arról van szó, hogy megfelelő forrás áll-e rendelkezésre valamely kötelezettség teljesítésére, akkor szintén fedezetről beszélünk amelyet az angol „coverage” terminus takar.

Példák:
• fedezeti ráta- coverage ratio
• biztosítási díjfedezet –insurance coverage

A konkrét kötelezettség esetében a fedezet sokszor egyszerűen „funds”, ami valamilyen kontextusban pénzösszegekre utal.

Példa:
• fedezeti igazolás –certificate of
funds
• eszközkezelés - funds management (pénzügyi eszközök)

A fedezet fogalma jelenthet olyan ügyletet, amelynek célja, hogy más ügyletekből származó veszteséget (pl. árfolyamveszteség, kamatveszteség) a fedezeti ügylet nyereségével ellensúlyozzák. Ekkor a “hedge” fogalmáról van szó.

Példa:
• fedezeti ügylet –hedging transaction

Fedezet alatt értjük továbbá azt a számított értéket, amelynél megadjuk, hogy a fix és a változó költségeket mely termelési mennyiség ill. értékesítési volumen mellett érik el a várható bevételeket. Ekkor a “break-even” fogalmáról van szó.

Példa:
• fedezeti pont számítása –calculation of break-even


Reméljük, segítettünk tisztázni ezeket a fogalmakat. Ha kérdése van a témával kapcsolatban, tegye fel a hozzászólásoknál, igyekszünk minél hamarabb válaszolni!


Blog főoldalra


A jelentkezési lap kifejezetten a fenti szolgáltatásra történő jelentkezéshez szükséges információkat tartalmazza és kizárólag arra szolgál, hogy munkatársunk szükség esetén felvegye Önnel vagy az Ön által meghatározott személlyel a kapcsolatot illetőleg, hogy meggyőződhessünk arról, hogy a jelentkező valóban létező személy. Az itt megadott információkat szigorúan bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk át. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-72639/2014 Adatvédelmi nyilatkozat