továbbhatály angolulA hatály szó jelentése angolul

Ebben a cikkben a hatály fogalom jelentését szeretném tisztázni angolul. Mivel a hatály fogalma magyarul is többféle értelemben jelenik meg, külön kezeljük az időbeli hatályt, a tárgyi hatályt, a személyi hatályt, a területi hatályt és a jogi hatályt. Nézzük meg egyenként a fogalmakat a fenti sorrendben:

IDŐBELI HATÁLY
Szerződések és jogszabályok esetében meghatározzák, hogy mely időponttól váltja ki a benne szereplő joghatásokat. Erre a “term” fogalom alkalmas leginkább, de kontextustól függően használatos a „period” és a „duration” fogalmak is. Ezt egy következő bejegyzésben tisztázzuk.

TÁRGYI HATÁLY
Tárgyi hatály alatt azt értjük, hogy a jogszabályi rendelkezésben szereplő normák, milyen események bekövetkezése esetén fejtik ki az általuk előírt jogkövetkezményeket, ill. szerződés esetében milyen tevékenységekre vonatkoznak a rendelkezések. Angolul ezt egyszerűen a „scope” fogalma fedi le, tehát az adott instrumentum mindarra kiterjed, ami a beletartozik az abban meghatározott scope-ba.

SZEMÉLYI HATÁLY
A személyi hatály alapvetően arra vonatkozik, hogy mire vagy kire vonatkozik a szóban forgó jogi rendelkezés. Ezt személyek esetében legjobban a „persons addressed by… „ ill. „persons covered by…”, intézmények esetében pedig az „entities addressed by ..” kifejezéssel lehet átadni angolul. Használatos még a „personal scope” kifejezés, ami véleményem szerint széles körű használata ellenére is fából vaskarika.

TERÜLETI HATÁLY
A területi hatály azt jelenti, hogy szerződés vagy jogi norma milyen földrajzi területen váltja ki a benne foglalt jogkövetkezményeket. Angolul ezt egyszerűen a „territory” fogalommal fejezzük ki.

JOGI HATÁLY
Ebben a felsorolásban kakukktojás a jogi hatály, mivel itt nem feltétlenül a fent tárgyalt hatályról, hanem a jogi hatásról van szó, azt jelenti, hogy az adott instrumentum egyáltalán alkalmas-e joghatás kiváltására. Ezt az „effect” fogalommal lehet legjobban kifejezni. A használatát a következő bejegyzésben részletesen megnézzük.Blog főoldalra


A jelentkezési lap kifejezetten a fenti szolgáltatásra történő jelentkezéshez szükséges információkat tartalmazza és kizárólag arra szolgál, hogy munkatársunk szükség esetén felvegye Önnel vagy az Ön által meghatározott személlyel a kapcsolatot illetőleg, hogy meggyőződhessünk arról, hogy a jelentkező valóban létező személy. Az itt megadott információkat szigorúan bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk át. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-72639/2014 Adatvédelmi nyilatkozat