továbbigazgató angolulAkik magyar angol szótárt használnak, nyilván tudják a pontos választ: A igazgató angolul a „director”. Ez így is van, ez a pontos megfelelő.

Azonban érdemes megnézni, hogy mit jelent a „director” angolul? A „director” az angolszász országok társasági joga szerint alapvetően egy gazdasági társaság első számú vezetője, aki a cég irányításáért felel.

Minden cég élén kell, hogy álljon egy „director”, személye be van jegyezve az adott cégnyilvántartásba, személyében – a jogszabályok szerint – felelős a cég működéséért. Ha az igazgató a napi működésért is felel, akkor ügyvezetőnek nevezik, ez angolul a „managing director”.

Sok esettben -a cég mérete miatt - nem egy személy áll az élén, hanem egy testület. Ilyenkor az igazgatókat (directors) összefogó testület a board, ill. „Board of Directors”, ami magyarul igazgatóságot jelent. Értelemszerűen a Board (igazgatóság) tagjai az igazgatók. Fontos hangsúlyozni, hogy az angolszász rendszerben az igazgatóság nem ügyvezető, hanem irányító szerv, az igazgatók alapesetben nem vesznek részt az adott társaság operatív ügyvezetésében.

Ehhez hozzá kell tenni, hogy a társasági jog a világon mindenütt állami jog. Minden országban azt a rendszert kell alkalmazni, amelyet az társasági jog meghatároz. A fenti meghatározások általános érvényűek, nem veszi számításba az egyes országokban alkalmazandó speciális szabályokat.


Blog főoldalra


A jelentkezési lap kifejezetten a fenti szolgáltatásra történő jelentkezéshez szükséges információkat tartalmazza és kizárólag arra szolgál, hogy munkatársunk szükség esetén felvegye Önnel vagy az Ön által meghatározott személlyel a kapcsolatot illetőleg, hogy meggyőződhessünk arról, hogy a jelentkező valóban létező személy. Az itt megadott információkat szigorúan bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk át. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-72639/2014 Adatvédelmi nyilatkozat