֍ Welcome back to school! ֍ Jelentkezzen szeptemberben induló képzéseinkre ֍ Mesteriskola-1- elearning tananyag konzultációkkal ֍ Bevezetés az angol szerződések terminológiájába - jelenléti kurzus ֍ Jogi angol kommunikációs kurzusok - online oktatással ֍
továbbKötelezettség angolulÚjabb olyan kifejezést hoztunk Önnek, amely kapcsán problémás lehet angol megfelelőt választani.

Ahhoz, hogy a valóban megfelelő angol ekvivalenst használhassuk, először meg kell vizsgálnunk, hogy milyen szövegkörnyezetben merül fel a kötelezettség fogalma.1. Szerződés vagy jogszabály


Ha azt szeretnénk kifejezni, hogy a kötelelezettnek valamit meg kell tennie egy szerződés vagy jogszabály rendelkezéseinek megfelelően, az "obligation" a megfelelő választás.

Például:
A vállalkozó a szerződésből eredő kötelezettségeit [dátum]-ig köteles teljesíteni.
The contractor shall perform its obligations arising from the contract on or before [date].2. Munkajog


Munkajogban a munkavállaló kötelezettségéről beszélünk, amelyet a felek a munkaszerződésben határoznak meg. Ebben a vonatkozásban a „duties and responsibilities” használatos.

Például:
A munkavállaló kötelezettségeit a munkaköri leírás tartalmazza.
The duties and responsibilities of the employee are specified in the job description3. Pénzügy/Számvitel


A kötelezettség más szempontból egy pénzügyi ill. számviteli fogalom, amely valamely fizetési kötelezettség teljesítéséről szól. Egy pillantás egy számviteli mérlegbe megerősít minket, hogy itt a „liability” fogalom jelenti a kötelezettséget, amely minden fizetési kötelezettségre egyformán használható.

Például:
A mérleg feltünteti a fordulónapi eszközöket és kötelezettségeket.
The balance sheet includes the assets and the liabilities as of the closing date4. Hitelszerződés


Hitelszerződésben is gyakran találunk egy olyan bekezdést, amely a felek kötelezettségeiről szól. Ilyenkor valamely korlátozás vagy számszaki mutatóval kifejezett kötelezettség betartásáról van szó, amelyet egy szóval a „covenant” foglal össze.

Például:
Az adósnak a következő kötelezettségeket kell teljesíteni a hitelszerződés hatálya alatt.
Borrower shall comply with the following covenants during the term of the loan.Reméljük, segítettünk tisztázni a kérdést és most már magabiztosan fog tudni választani az angol megfelelők közül.

Ha további kérdése lenne a témával kapcsolatban, tegye fel a hozzászólások szekcióban, igyekszünk minél hamarabb válaszolni!Blog főoldalra


A jelentkezési lap kifejezetten a fenti szolgáltatásra történő jelentkezéshez szükséges információkat tartalmazza és kizárólag arra szolgál, hogy munkatársunk szükség esetén felvegye Önnel vagy az Ön által meghatározott személlyel a kapcsolatot illetőleg, hogy meggyőződhessünk arról, hogy a jelentkező valóban létező személy. Az itt megadott információkat szigorúan bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk át. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-72639/2014 Adatvédelmi nyilatkozat