֍ MESTERISKOLA a LEGJOBBAKNAK - HIBRID OKTATÁSSAL ֍ Jogi angol szaknyelv az alapoktól mesterfokig! November 1-től heti e-learning tananyagok havi online konzultációval! Még most jelentkezhet! ANGLOFON-a jogi angol specialista ֍
továbblejárat angolulMi minden járhat le az üzleti világban? Egy határidő, egy hitel, szavatosság, stb.

Egy szerződés véget érhet a felek nyilatkozatával, amit tipikusan felmondásnak nevezünk. De úgy is véget érhet, hogy az eredetileg tervezett időtartam letelik, ilyenkor az „expiration” vagy „expiry” a keresett kifejezés. Az "expiration of the lease” (bérlet lejárata) vagy „expiration of the protection” (szabadalom oltalmi időszakának lejárata) jó példa ezekre.

Amikor egy határidő lejáratáról beszélünk, akkor „deadline”, ha fizetési kötelezettség lejáratól van szó, akkor a „due date” a keresett kifejezés.

A fenti kettőt sokszor kombinálva használjuk, ilyenkor látjuk szerződésekben az „expiration of the deadline” (határidő lejárata) vagy „expiry of the due date” (fizetési kötelezettség lejárata) kifejezéseket.

Ismét más szót használunk a hitel lejáratára, ez a „maturity date”. Ugyanezt használjuk bármely értékpapír vagy pénzügyi instrumentum lejáratára.

Egy időszak lejáratára sok esetben az „end of a term” használatos, egy társasági tisztség lejárata például egyszerűen így fejezzük ki (end of a term of a board member).

Szerződések nyelvezetében sokszor a „lapse” kifejezéssel utalunk egy időszak lejáratára. Az ajánlat érvényessége például egy meghatározott idő elteltével lejár (offer lapses) ill. bizonyos korlátozások érvényessége is le tud járni (restrictions lapse).

Csak a teljessségre törekvés érdekében jelzem, hogy egy élelmiszer lejáratára használt kifejezés a “best before date


Blog főoldalra


A jelentkezési lap kifejezetten a fenti szolgáltatásra történő jelentkezéshez szükséges információkat tartalmazza és kizárólag arra szolgál, hogy munkatársunk szükség esetén felvegye Önnel vagy az Ön által meghatározott személlyel a kapcsolatot illetőleg, hogy meggyőződhessünk arról, hogy a jelentkező valóban létező személy. Az itt megadott információkat szigorúan bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk át. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-72639/2014 Adatvédelmi nyilatkozat