továbbMeghatalmazás angolulAz alábbi írás egy kedves ügyfelünk kérésére született, akinek gondja akadt a meghatalmazás szó használatával angol nyelven.

Ez valóban egy olyan szó, amely gyakran kerül elő a jogi munkában, így nézzük meg, hogy mely angol szóval tudjuk legjobban kifejezni - természetesen szövegkörnyezettől függően.

Közismert a „Power of Attorney”, amely a legáltalánosabban használt kifejezés a meghatalmazásra. Valóban, ez az a jogi dokumentum, amellyel a meghatalmazó meghatalmaz egy másik személyt - tipikusan jogi képviselőt - hogy helyette és nevében eljárjon.

A „proxy” is meghatalmazás, amely azonban főként társasági jogi ügyekben jogosít a részvényes vagy tag nevében történő eljárásra, tipikusan egy közgyűlésen vagy taggyűlésen történő szavazásra. Előfordul más kontextusban is, de túlnyomórészt ebben a szövegkörnyezetben használják.

Meghatalmazás továbbá az „authorisation”, amely nem feltétlenül jelent jogviszonyt, hanem egy egyszerű feljogosítás valaki más nevében történő eljárásra.

Reméljük, segíthettünk tisztázni ezt a fogalmat is. Ha további kérdései merülnének fel, tegye fel a hozzászólások résznél, igyekszünk minél hamarabb válaszolni!


Blog főoldalra


A jelentkezési lap kifejezetten a fenti szolgáltatásra történő jelentkezéshez szükséges információkat tartalmazza és kizárólag arra szolgál, hogy munkatársunk szükség esetén felvegye Önnel vagy az Ön által meghatározott személlyel a kapcsolatot illetőleg, hogy meggyőződhessünk arról, hogy a jelentkező valóban létező személy. Az itt megadott információkat szigorúan bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk át. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-72639/2014 Adatvédelmi nyilatkozat