továbbNyári olvasmány angolulMindannyian kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor egy teljesen hétköznapi kifejezést szeretnénk angolul visszaadni, azonban sem a szótárból, sem az iskolában elsajátított tudásunkból nem tudjuk elővarázsolni a helyes angol megfelelőt. Ezek olyan finomságok, amelyeket anyanyelvi környezetben lehetne elsajátítani, azonban erre nem mindenkinek van lehetősége. Legújabb bejegyzésünkben azt szeretném megmutatni, hogy ilyenkor mit tehetünk, hogy mégis tökéletesítsük tudásunkat.


Idén nyáron, amikor éppen nem ugrált egy csemete sem a fejemen, Ken Follet: Edge of Eternity regényét olvastam angolul. Régóta szokásom, hogy ha angolul olvasok, a könyvbe tűzve magamnál tartok egy tollat és papírt, és kiírom, amit érdekesnek találok.

Eleinte mindenféle rendszerezettség nélkül papírra vetem mindazt, ami érdekes, amivel még nem találkoztam. Egy idő után kialakul egy minta - a történet jellegéből fakadóan – amire már akár tudatosan is figyelek, és keresem a kapcsolódó kifejezéseket. Ha egy szó beleillik a sorba, akkor azokat is kiírom, amit már tudok.
A fent említett regény az elmúlt évtizedekben játszódott a világ számos részén, Amerikától a keleti blokk országain át a Szovjetunióig. Sok olyan szót találtam, ami nekünk a hétköznapi valóság részét képezi, de angolul még nem találkoztam vele. Sok olyan kifejezést találtam, amit szótárakban hiába keresnék, nem fogok megtalálni. Ilyenkor olyan érzésem van, mint amikor az ember gombát keres az erdőben és egy szép példányba botlik.

Miután befejeztem az olvasást, vettem a fáradságot, hogy leüljek a gép elé, és a kósza papírok tartalmát összeszedjem. Ezután a hasonló jellegű szavakat és kifejezéseket összekötöttem és feltöltöttem az adatbázisba, hogy így könnyebben megosszam veletek. Azt gondolom, ez egy nagyon hatékony, gyakorlatias, és bárki számára könnyen elérhető módja a szókincsfejlesztésnek.

Íme a legérdekesebb szavak csokorba szedve, tanulókártyákon. A kifejezéspárok megtekintéséhez kattintson a kártyára, az alatta lévő nyilakkal pedig léptethet a kártyák között.

Bízom benne, hogy hasznosnak találták a bejegyzést és így is hozzájárulhattunk angoltudásuk fejlődéséhez.


Blog főoldalra


A jelentkezési lap kifejezetten a fenti szolgáltatásra történő jelentkezéshez szükséges információkat tartalmazza és kizárólag arra szolgál, hogy munkatársunk szükség esetén felvegye Önnel vagy az Ön által meghatározott személlyel a kapcsolatot illetőleg, hogy meggyőződhessünk arról, hogy a jelentkező valóban létező személy. Az itt megadott információkat szigorúan bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk át. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-72639/2014 Adatvédelmi nyilatkozat