֍ Welcome back to school! ֍ Jelentkezzen szeptemberben induló képzéseinkre ֍ Mesteriskola-1- elearning tananyag konzultációkkal ֍ Bevezetés az angol szerződések terminológiájába - jelenléti kurzus ֍ Jogi angol kommunikációs kurzusok - online oktatással ֍
X
továbbsalátatörvényHogy van a salátatörtény angolul? "omnibus act"

Bízom abban, hogy a salátatörvény lefordításához senki sem azzal kezdi, hogy a saláta szót elkezdi begépelni a szótárba. A fogalom megértéséhez először meg kell néznünk, hogy pontosan miről van szó. A salátatörvények lényege, hogy vegyesen rendelkezik különböző tárgykörhöz tartozó dolgokról, ill különböző törvények egyes pontjait egyetlen törvénnyel módosítják.

A pontos angol fogalom megtalálásához egy módon juthatunk el, mégpedig úgy, hogy megnézzük, az angolszász világban van-e hasonló megoldás, és ez mennyire csontosodott be a jogi angol szóhasználatba.

Ha valaki angolszász szerződésekkel dolgozik, akkor előbb-utóbb találkozik az ún COBRA elnevezésű törvény fogalmával, amely a munkajog jog világában fontos mérföldkő volt az Egyesült Államokban. A törvényt Ronald Reagan elnöksége alatt fogadták el, lehetővé tette a biztosítási jogviszony fenntartását az adott munkaviszony megszűnése után is. Ha utáanézük, akkor a COBRA a Consolidated Omnibus Budget Reconciliation Act rövidítése.
Ez talán a legismertebb „omnibus act”, amely arra utal, hogy többféle tárgykört egy törvényben szabályoznak (An omnibus bill is a proposed law that covers a number of diverse or unrelated topics). Ezzel meg is érkeztünk a salátatörvény pontos angol megfelelőjéhez.
A jogi angol nyelv beható ismerete nélkül sajnos nem könnyű egy ilyen fogalom idegen nyelvi ekvivalensének beazonsoítása.


Blog főoldalra


A jelentkezési lap kifejezetten a fenti szolgáltatásra történő jelentkezéshez szükséges információkat tartalmazza és kizárólag arra szolgál, hogy munkatársunk szükség esetén felvegye Önnel vagy az Ön által meghatározott személlyel a kapcsolatot illetőleg, hogy meggyőződhessünk arról, hogy a jelentkező valóban létező személy. Az itt megadott információkat szigorúan bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk át. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-72639/2014 Adatvédelmi nyilatkozat