továbbügyvezető angolulÜgyvezető angolul

A szokásostól eltérően nem most nem az angol fogalmat kezdjük el boncolgatni, hanem a magyart. A társasági jogot hatályosan szabályozó törvény, a polgári törvénykönyv az ügyvezető fogalmat használja, nem szerepel a Ptk. -ban ügyvezető igazgató, noha a köznyelvben sokszor hallani -helytelenül -ez a fogalmat.

Ezzel nem mondom az, hogy az ügyvezető igazgató” fogalma nem létezik, mindenki úgy nevezi magát, ahogy akarja, de a pontos jogi meghatározás az „ügyvezető”, így ezzel folytatom.

Az ügyvezető az a személy, aki a társaság operatív vezetését, a menedzsmentet, más szóval ügyvezetését ellátja. Az ügyvezetést egy vagy több ügyvezető is elláthatja. Az angolszász világban a cég élén a „director” áll, aki ellátja a cég irányítását és vezetését. Az a director, aki az ügyvezetést ellátja, a „managing director” vagy „executive director”, vagy esetleg ennek alternatívájaként „general manager”

A director és a manager közötti elvi különbség az, hogy a „director” mindig a cég, a „manager” pedig egy szervezet (amely adott esetben cég is lehet) élén áll.


Blog főoldalra


A jelentkezési lap kifejezetten a fenti szolgáltatásra történő jelentkezéshez szükséges információkat tartalmazza és kizárólag arra szolgál, hogy munkatársunk szükség esetén felvegye Önnel vagy az Ön által meghatározott személlyel a kapcsolatot illetőleg, hogy meggyőződhessünk arról, hogy a jelentkező valóban létező személy. Az itt megadott információkat szigorúan bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk át. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-72639/2014 Adatvédelmi nyilatkozat