֍ Tanuljon nyáron is! E-learning kurzusaink bármikor elkezdhetők ֍ Szeptember 21-től indul jelenléti oktatással a BEVEZETŐ AZ ANGOL SZERZŐDÉSEK TERMINOLÓGIÁJÁBA 12 alkalmas kurzusunk, már jelentkezhet! ֍
továbbvállalkozó angolulA vállalkozó szó angol megfelelője sokszor okoz gondot jogi angol szövegek szerkesztésekor, hiszen, mint sok más esetben, itt sincs egyetlen univerzálisan használható kifejezés.

Nézzük meg, hogy mely szavak alkalmasak a fordításához!


Egy vállalkozási szerződésben a szerződő felek a megrendelő és a vállalkozó. Ebben a kontextusban a client mellett a "contractor" jelenti a vállalkozót.

Az egyéni vállalkozók (akik magánszemélyként saját nevük alatt folytatnak gazdasági tevékenységet) az angolszász világban a „sole proprietor” vagy „sole trader” kategóriába tartoznak.

Az „entrepreneur” is vállalkozót jelent, mégpedig olyan személyt, aki üzleti tevékenységet végez, kockázatot vállal nyereség elérése érdekében.

Ebből a szempontból egy egyéni vállalkozó is lehet „entrepreneur”, azonban a két fogalom más és más jelentést takar. Az „entrepreneur” a „sole proprietor” ellenében nem a tevékenység formájára, hanem az üzleti tevékenység jellegére utal.

Itt említhetjük a „freelance” fogalmát, ami arra utal, hogy valaki nem állandó jelleggel végez tevékenységet egy megrendelőnek, hanem eseti jelleggel kap megbízást vagy megrendelést széles körben.

Reméljük, hogy segítettünk tisztázni a vállalkozó fogalmával kapcsolatban felmerülő problémákat. Ha kérdése lenne, tegye fel a hozzászólások szekcióban, igyekszünk minél hamarabb válaszolni!


Blog főoldalra


A jelentkezési lap kifejezetten a fenti szolgáltatásra történő jelentkezéshez szükséges információkat tartalmazza és kizárólag arra szolgál, hogy munkatársunk szükség esetén felvegye Önnel vagy az Ön által meghatározott személlyel a kapcsolatot illetőleg, hogy meggyőződhessünk arról, hogy a jelentkező valóban létező személy. Az itt megadott információkat szigorúan bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk át. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-72639/2014 Adatvédelmi nyilatkozat