továbbHatározat angolulVisszatérő kérdés hallgatóink, ügyfeleink körében, hogy mi a "határozat" szó angol megfelelője. Természetesen mindenki egy egyszerűen és általánosan alkalmazható válaszra vágyik; egy olyan megfelelőre, amit jolly jokerként minden szituációban lehet alkalmazni, és amivel nincs más tennivaló, mint beilleszteni a szövegbe.

A válasz azonban korántsem ennyire egyszerű, hiszen sajnos ebben az esetben sincs egyetlen, minden kontextusban alkalmazhatü megoldás. Nem használhatjuk ugyanazt az angol megfelelőt, ha társasági jogi határozatról van szó, mint ha egy peres eljárás során született határozatról beszélünk. Először meg kell vizsgálnunk a szó szövegkörnyezetét, hogy a valóban odaillő angol megfelelőt használhassuk.

Közjogi kontextusban minden konkrét ügyben hozott döntésre a "decision" az összefoglaló kifejezés. A szótárak ömlesztve számos más kifejezést felsorolnak, amelyek azonban más meghatározott jelentéssel bírnak.

Lássuk ezeket!

1. Resolution: Társasági jogi kontextusban jelent határozatot, más kontextusban nem szerencsés használni.

2. Decree: A központi kormányzati szervek által alkotott rendeletet jelent.

3. Order:A peres eljárás menete során hozott bírói határozatokat jelenti.

4. Adjudication: Kétféle értelemben használatos: egyrészt jelenti a döntnök útján történő vitarendezést, másrészt a jogerős határozathozatalt.


Reméljük, bejegyzésünk segített tisztázni a kérdéskört. Ha kérdése van a témával kapcsolatban, tegye fel a hozzászólásoknál, igyekszünk minél hamarabb válaszolni!


Blog főoldalra


Kapcsolódó bejegyzések

Beépítetlen telek angolul
May 28, 2018
"Kivett" angolul
Feb 05, 2018
Külterület angolul
Oct 15, 2018
A jelentkezési lap kifejezetten a fenti szolgáltatásra történő jelentkezéshez szükséges információkat tartalmazza és kizárólag arra szolgál, hogy munkatársunk szükség esetén felvegye Önnel vagy az Ön által meghatározott személlyel a kapcsolatot illetőleg, hogy meggyőződhessünk arról, hogy a jelentkező valóban létező személy. Az itt megadott információkat szigorúan bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk át. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-72639/2014 Adatvédelmi nyilatkozat